Hrvatska zemlja visokoga društvenog razvoja

Bez autora
Nov 04 2010

Hrvatska je u kategoriji zemalja visokoga društvenog razvoja, vidljivo je iz izvještaja što ga je objavila agencija Ujedinjenih naroda za razvoj. Ta procjena izražava se u tzv. indeksu društvenog razvoja (HDI) koji mjeri kvalitetu života. UN-ova agencija za razvoj (UNDP) već 20. godinu objavljuje izvještaj u kojem su zemlje poredane po tom indeksu, što kombinira podatke o individualnom gospodarskom napretku zemlje, razini obrazovanja i očekivanoj životnoj dobi. U izvještaju o društvenom razvoju za 2010. objavljenom u New Yorku navodi se kako je Hrvatska na 51. mjestu. Bolje je rangirana od nekih zemalja bivše Jugoslavije: Srbija je 67., Bosna i Hercegovina 69., a Makedonija 71. Zaostajemo za Slovenijom koja je 29. i Crnom Gorom koja je 45., a ispred Hrvatske je i susjedna Mađarska (36.).

Hrvatska zemlja visokoga društvenog razvojaHrvatska je u kategoriji zemalja visokoga društvenog razvoja, vidljivo je iz izvještaja što ga je objavila agencija Ujedinjenih naroda za razvoj.

Ta procjena izražava se u tzv. indeksu društvenog razvoja (HDI) koji mjeri kvalitetu života.

UN-ova agencija za razvoj (UNDP) već 20. godinu objavljuje izvještaj u kojem su zemlje poredane po tom indeksu, što kombinira podatke o individualnom gospodarskom napretku zemlje, razini obrazovanja i očekivanoj životnoj dobi.

U izvještaju o društvenom razvoju za 2010. objavljenom u New Yorku navodi se kako je Hrvatska na 51. mjestu. Bolje je rangirana od nekih zemalja bivše Jugoslavije: Srbija je 67., Bosna i Hercegovina 69., a Makedonija 71.

Zaostajemo za Slovenijom koja je 29. i Crnom Gorom koja je 45., a ispred Hrvatske je i susjedna Mađarska (36.).

Naftom bogata Norveška i u 2010. zemlja je u kojoj je najbolje živjeti, a Zimbabve, teško pogođen gospodarskom krizom i sidom, najnepoželjnija je zemlja, vidi se iz godišnjeg izvještaja.

Zbog teškoća u dobivanju potrebnih podataka iz nekih zemalja, izvještajem je obuhvaćeno 169 zemalja, a UN ima 192 članice. Prvi je izvještaj objavljen 1990., prenosi Hina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik